İyi Bir Lol Oyuncusu Olmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu makale de iyi bir lol oyuncusu olmak için uygulanması gereken yöntemler,dikkat edilmesi gereken hususlar ve gözden kaçırdığımız ufak ayrıntıları ele alacağım.Yaklaşık 8 yıldır aktif bir League of Legends oyuncusu olarak hemen hemen her kümede bulundum.Birçok oyuncunun yapmış olduğu hata ve doğru şeyleri gözlemleyerek daha üst kümelere nasıl çıkılır analiz ettim.Şimdi tüm tecrübelerimi sizlere aktaracağım.Yazı da anlattığım noktalara dikkat ettiğinizde eminim  hızlı bir şekilde küme yükseleceksiniz.

İyi Bir Lol Oyuncusu Olmak

İyi bir lol oyuncusu olmak için ilk olarak bunun takım oyunu olduğunu kavramamız gerekir.Bireysel düşünerek lol’de başarılı olma ihtimaliniz neredeyse sıfır’dır. Özellikle küme atlamak için Ranked adı verilen Dereceli maçlara giriyorsanız takımdaki diğer oyuncular ile birlikte hareket etmek çok önemlidir.Oyun içi sohbet penceresinden iletişim kurarak,rakip oyuncuların pozisyonu-Sıçra,Şifa gibi bekleme süresine giren speellerini mutlaka takım arkadaşlarınız ile paylaşın.

League of Legends oyunu fazla kill alarak başarıya ulaşabileceğiniz bir oyun değildir.Düşük lig’deki oyuncuların yapmış olduğu en büyük hataların başında kill almak için takım arkadaşını zor duruma düşürmek geliyor.Bütün killeri ben almalıyım kafasıyla oynadığınız oyunlarda takımdaki diğer oyuncular geri düşecek ve maçı kaybetmenize sebep olacaksınız.

Unutmayın,ortalama bir maç 20-40 dakika arası sürüyor.Bu kadar süre emek verdiğiniz bir maçı bozgun ile sonuçlandırmamak için ASLA bencil olmayın.

Koridor Seçimi

Tr server’ında main koridoru Mid (orta) ve Top (üst) olmayan oyuncu şahsen ben pek görmedim.Yine bunun sebebi daha fazla kill alma isteğinden geçiyor.Belki bu koridorlarda alacağınız kill ortalaması diğerlerine göre daha fazla olacaktır ama bu size zaferi getirmeyecek.

Hangi koridorda daha iyi olduğunuzu ölçebilmek için normal maçlarda farklı herolar ile maçlar atın. Hero ve koridor denemesini asla dereceli maçlarda yapmayın.Benim tecrübelerime göre en zor koridor mid’dir.Sebebi ise her 2 taraftan da ormancı baskınına el verişli olması.

Mid oyuncusunun koridor üstünlüğünü ele aldığında mutlaka diğer koridordaki takım arkadaşlarına baskına gitmesi gerekir.Bu sayede elde ettiği üstünlüğü takım arkadaşlarıyla paylaşarak daha hızlı zafer alınmasını sağlayacaktır.

Üst Koridor : Genel de takım savaşlarında önde durabilecek herolar tercih edilir.Diğer koridorlara göre oyun daha sakin geçer.Rakip ormancının baskın gelebileceği tek bir taraf vardır.O bölgeyi sürekli totemleyerek güvenli bir koridor aşaması geçirebilirsiniz.Totemi attım her şey tamam mı?HAYIR. Mini harita takibi yapmıyorsanız bırakmış olduğunuz totem hiçbir işe yaramayacaktır.

Kill almak için ekstra bir çaba sarf etmeyin,minyon kesme odaklı olun.Koridoru mutlaka sizin kuleye daha yakın bir yerde tutmaya özen gösterin.Eğer rakip oyuncu koridoru iterse ormancınızdan baskın gelmesini isteyin.

Orman : Oyunda size çok iş düşüyor.Bir yandan orman yaratıklarını keserken,diğer yandan gözünüz sürekli diğer koridorlarda olmalı.Koridoru ittirmiş bir rakip varsa mutlaka baskına gidin. Kill alamasanız dahi sıçra alsanız 2.bir baskında rakip oyuncunun kaçabileceği bir yöntemi olmayacaktır.

Yaptığınız baskında kill’i takım arkadaşınıza salmaya özen gösterin.Eğer kill’i siz alırsanız takım arkadaşınız koridor üstünlüğünü ele pek alamayacaktır.Kill saldınız, minyonlar sizin hakkınız.Rakibi öldürdükten sonra mutlaka koridoru iterek sizin minyonların karşı kuleye ölmesini sağlayın.Bu karşı oyuncuya xp kaybettirecek ve level’de geriye düşmesine sebep olacaktır.

Senin farm yapabileceğin minyonların yok bu yüzden kendi ormanını eksiksiz dönmelisin.Hatta mini harita da rakip ormancının nerede olduğunu gördüysen karşı orman yaratıklarını kesmeye gidebilirsin.

Orta Koridor : Bana göre oynarken dikkat edilmesi gereken en zor koridor kesinlikle mid. Sebebi ise etrafının çok açık olması.Hem karşı rakibi kontrol etmeniz,hem minyon kesmeniz hem de mini haritadan rakip ormancıyı izlemeniz gerekir.Maçların en hareketli geçtiği koridor olmasının sebebi tamamen budur.Sırf mid herosu oynamayı seviyorsunuz diye bu koridoru seçerseniz,ortalama 30 dakikanızı verdiğiniz maç bozgunla sonuçlanacaktır.

Oyunun erken safhasında ormancıdan destek alarak koridor üstünlüğünü sağlamaya çalışın.Mutlaka totem bıraktığınız çalı tarafına yakın oynayın.Koridor üstünlüğü sizdeyse hızlıca lane ittirip diğer koridordakilere baskına gidin.

Eğer siz üstünlüğü sağlarsanız bunun faydasını tüm takım görecektir.

Alt Koridor : Burada 2 kişi oynamanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır.

Avantajları;

  • Harita kontrolü siz kaçırsanız dahi diğer oyuncu kontrol ederek sizi uyarabilir.
  • Rakibi tek yakaladığınızda daha hızlı cezalandırırsınız.

Dezavantajları;

  • Bir oyuncu farm yaparken diğeri sadece onun kestiği farmın xp’sini alır.
  • Bu koridor da destek oyuncusunun gözü sürekli nişancı da olmalıdır.Hem görüş sağlamalı,hem de adc koruması gerekir.
  • Xp bölündüğü için 2 oyuncu da daha yavaş level atlar.

Eğer karşı takım alt koridor oyuncuları lane ittiriyorsa adc yi belirli aralıklarla tek bırakarak daha fazla xp almasını sağlamanız sizi öne geçirecektir.

Şampiyon Seçimi

“Yasuo ile bir E-Q yapıyorum moruq aklın durur” zihniyetinde bir oyuncu iseniz derhal bu yazıyı terk edebilirsiniz. Şampiyon seçimi oynamayı sevdiğiniz için yapılmaz.Karşı rakibin almış olduğu şampiyonlara göre seçim yapmalısınız.Seçim yaparken mutlaka takımda

  • 1 Tank
  • 1 duruma göre 2 Of Tank
  • 1 duruma göre 2 Büyücü
  • 1 ADC

dengesini korumaya çalışın. Full Ad veya Ap takım olursanız rakip tek bir tip item alarak (örn; Büyü direnci) sizi komple takım olarak etkisizleştirecektir.

Şampiyon seçimi yaparken seçeceğiniz heronun rakip üzerindeki avantajlarını düşünerek seçmelisiniz.Örnek vermek gerekirse;

Desteğe morgana alarak E yeteneği ile takım arkadaşlarınızı rakipten gelecek birçok saldırıdan koruyabilirsiniz.

Daha hızlı lig atlamak için oynaması zevkli olan değil de takımda iş yapacak herolar seçmeniz gerekir.

Eşya Dizilimi

Ezbere eşya diziliminden uzak durun.Rakibinizin almış olduğu itemlere ve şampiyonuna göre eşyalar tercih edin.Daha çok hasar veriyor diye Zed’e ebedi kılıç almayın.Eşya seçimi yaparken aktif kullanılması gereken itemler savaş esnasında bir tık daha zordur.Kullanmadığınız aktif itemleri almak yerine alternatiflerine yönelin.

Hero durumuna göre item dizilimi sıralaması yapın.Örnek vermek gerekirse, mundo oynarken gidip mana veren bir item almayın.Oyuna girmeden önce itemlerin ne tür özellikler verdiğini mutlaka araştırın.

Totem Kullanımı

Leagur of Legends oyununda başarıya ulaşabilmek için en önemli etken totem kullanımıdır.Harita görüşü sağlamanız rakip pozisyonunu görmenizi sağlayacağından çok daha doğru kararlar verebilirsiniz.Doğru zamanda doğru yerde kullanılan totemler oyunu kazanmanızda büyük rol oynayacaktır.

League of Legends’de Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar

Oyun içi takım arkadaşlarınızla asla münakaşaya girmeyin.

Takım arkadaşınız hatalı bir kill verdiğinde ona hemen hakaret vari sözler kullanmayın.Bu onun moralini bozacak ve oyundan düşmesine sebep olacaktır.

Eğer takımda çok konuşan bir oyuncu var ise onu susturmanız oyuna odaklanmanızı sağlayacaktır.

Motive edici olun.Takım savaşlarında üzerinize düşen görevi eksiksiz bir şekilde yerine getirmeye özen gösterin.

Bunun bir oyun olduğunu unutmayın.

League of Legends Lig Atlama

Oyunu ne kadar kusursuz oynuyor olsanız dahi her oyuncunun belirli bir noktaya kadar refleks ve yeteneklerinin olduğunu unutmamak gerekir.Fakat yukarıda anlattığım yöntemleri uygulayarak bulunduğunuz lig’den en az 2 üst lige atlayacağınızın garantisini verebilirim.

Lol sizin oynayış seviyenize göre takım arkadaşlarıyla eşleştirir.Ne kadar dikkatli bir oyuncu olursanız takımınıza da  o kadar başarılı oyuncular gelecektir.

Yukarıda değindiğim şeylere ne kadar dikkat ederseniz edin bir diğer önemli hususta Lol Sistem Gereksinimleri dir. Minimum Gereksinimler için konumuzu ziyaret edebilirsiniz.Aklınıza takılan,danışmak istediğiniz her türlü şeyi yorum kısmından sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu